ozon-tedavisi

Atmosferimizde bulunan ve güneşin yakıcı ışıklarının bize süzülerek ulaşmasını sağlayan ozon tabakasını hepimiz biliriz. Bu tabaka ismini üç oksijen atomunun kararsız biçimde birleşmesiyle meydana gelen ozon gazından almaktadır. Bu yönüyle yaşamımız için vazgeçilmez olan ozon gazı günümüzde çeşitli hastalıkların tedavi edilmesi ve cilt gençleştirme amacıyla da kullanılmaktadır. Bu gazın tedavi amaçlı kullanımına ise ozon tedavisi ya da ozon terapisi adı verilmektedir.

Ozon tedavisinin en sık kullanıldığı alanlardan biri anti aging ve cilt sıkılaştırma uygulamaları olmakla birlikte ozon pek çok hastalığın tedavisinde yardımcı yöntem olarak da uygulanabilir. Bu tarz işlemlerde kullanılan gaz medikal ozon olarak adlandırılır ve %5 oranında ozon gazıyla karıştırılmış oksijen şeklinde formüle edilir. Ozon gazının bu küçük miktarı bile pek çok rahatsızlığın iyileşmesi için yeterlidir.

Ozon Terapi Yöntemleri

Ozon terapisi kişinin arzu ettiği tedavi şekli, ihtiyaçları veya rahatsızlığın mevcut olduğu bölgeye göre farklı şekillerde uygulanmaktadır. Bu uygulamaların içinde ozon gazının enjeksiyon ya da serum yoluyla direkt damarlara verilmesi gibi doğrudan ya da buharın içinde verilen az miktarda ozon gazının vücut tarafından emilmesi gibi dolaylı yollar mevcuttur.

Majör Ozon Terapisi: Ozon tedavisinin en yaygın uygulanma biçimi olan bu yöntemde kişinin damarından 50 ila 100 ml arasında bir kan alınır. Özel ve steril bir şişede oksijen ve ozon karışımıyla birleştirilen bu kan birkaç seferde kişiye yeniden enjekte edilir. Enjeksiyon yöntemi koldan veya kalçadan damara yapılır.

Minör Ozon Terapisi: Uygulanışı majör ozon terapisi ile hemen hemen aynı olmakla birlikte bu defa 5 ila 10 ml gibi az miktarda kan iğne ile damardan alınır ve steril bir enjektörün içinde ozonla karıştırılarak damara geri verilir. Bu uygulama da oldukça yaygın olmakla birlikte daha çok belli başlı bir şikayeti olmayıp örneğin soğuk mevsimlerde veya mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlere uygulanmaktadır.

Bölgesel (Lokal) Ozon Terapisi: Genellikle yoğun kas ağrıları ya da krampların çözümü için uygulanan bu yöntemde direkt olarak ağrının hissedildiği kasa ya da kas grubuna enjektörle uygulama yapılır.

Eklemlere Uygulanan Ozon Terapisi: Bölgesel ozon terapisinden farklı olarak bu kez uygulama sorunlu olan eklemlere yapılır. Bu yöntem eklem kireçlenmesi probleminde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Torbalama Yöntemi: Vücudun dışarıdan verilen ozon-oksijen karışımını emmesini sağlama şeklinde gerçekleştirilen bir ozon tedavisi yöntemidir. Genellikle el ve ayaklar ozonu geçirmeyen özel torbalarla sarılır. Ardından ozon yavaş yavaş bu torbaların içine verilerek vücudun açılan gözenekler yoluyla ozon gazını emmesi sağlanır.

Ozon Sauna Yöntemi: Özellikle cilt yenileme ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için uygulanan bu yöntem medikal değil kozmetik bir uygulama olarak görülebilir. Günümüzde pek çok kişi tarafından uygulanan ozon sauna yöntemi için yazımızın ilerleyen bölümlerinde ayrı bir başlık açmayı uygun görüyoruz.

Ozon Terapisinin Faydaları

Ozon terapisi; özellikle damardan kişinin kendi kanı kullanılarak yapılan uygulamalarda kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda arındırıcı özelliğiyle zararlı bakteri ve virüslere karşı da koruma sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ozon tedavisinin bu yönü özellikle bünyesi zayıf olup kış aylarında ve mevsim geçişlerinde grip, nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları sık sık yaşayanlar için faydalıdır.

Eklem ve kasalara uygulanan ozon bu bölgelerin gevşemesini sağlayarak ağrıların azalmasına ve rahatlamaya yol açacaktır. Özellikle kas kireçlenmesi ve eklem kasılmalarının rahatlatılmasında bu yöntem kullanılabilir.

Ozon tedavisinin anti aging çerçevesinde kullanımı aslında doğrudan yukarıda bahsettiğimiz faydalarıyla ilgilidir. Damardan enjeksiyonla ya da torbalama yoluyla vücuda verilen ozonlu oksijen damar tıkanıklarını giderip kanı temizler, bakteri ve virüslere karşı koruma sağlar. Bu sayede temiz kan vücutta daha kolay ve hızlı biçimde dolaşır. Bu da temiz kandan daha fazla beslenen vücudun sıkılaşıp gençleşmesine, daha dinç ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasına neden olur. Cildin sertleşen bölgeleri yumuşayarak daha sağlıklı hale gelir. Üstelik ozon tedavisi sırasında uygulanan gaz kişinin kendini daha zinde ve enerjik hissetmesini sağlayarak yorgunluk, bitkinlik, halsizlik gibi sorunlar üzerinde de etkili olur.

Ozonun beyin işlevleri üzerinde de etkisi büyüktür. Ozon gazıyla yapılan tedaviler beynin hormon üretimini dengeleyerek kimi hafıza problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Psikopatolojik sebeplerden kaynaklanan klinik unutkanlıklarda çözüm olmasa da yaşlılık ya da yorgunluk, stres gibi nedenlerle ortaya çıkan unutkanlığın giderilmesinde etkilidir. Üstelik ozon terapi yöntemi bu özelliğiyle stresli dönemlerde rahatlayıp gevşemede ve depresyonun yardımcı tedavisinde de kullanılabilir. Elbette depresyon gibi ciddi bir problemi olan kişinin çözümü önce uzman bir doktorda araması ve doktorun önerdiği tedaviyi tam anlamıyla uygularken bu tarz yöntemlere destekleyici birer seçenek olarak başvurması gerekmektedir.

İnternette kısa bir araştırma yaptığınızda ozon tedavisinin adının sık sık zayıflama yöntemleriyle birlikte anıldığını görürsünüz. Ancak ozon terapisi direkt olarak kişiyi zayıflatmamaktadır. Yalnızca ozonla yapılan uygulamaların herhangi bir inceltici etkisi de kanıtlanamamıştır. Ancak sağlıklı bir beslenme ve spor programının yanında gerekliyse uygulanan başka yöntemlerle birlikte ozon da destekleyici ve yardımcı bir seçenek olarak tercih edilebilir. Ozon terapisinin damarları temizleme, cildi sıkılaştırma gibi pek çok etkisi zayıflamaya yardımcı olduğu gibi verilen kiloların vücut hatlarına yansıması sürecini de hızlandıracaktır. Ancak belirttiğimiz gibi bu tedaviyi başlıca bir zayıflama yöntemi olarak görmemek ve ozon yöntemiyle görülebilir zayıflama vaat eden merkezlerden uzak durmak gerekir. Eğer ozon terapisini zayıflamaya yardımcı bir yöntem olarak deneyecekseniz sizin için en uygunu ozon sauna uygulamasıdır.

Ozon Sauna Nedir?

Sauna uygulamasının başlı başına zayıflamaya yardımcı bir yöntem olduğunu biliyoruz. Peki, sauna bir de ozon tedavisi ile birleşirse kilo verme konusunda ne gibi sonuçlar doğurur, bir de bunu inceleyelim.

Ozon sauna; kişiye özel bir kabinin içinde yaklaşık yarım saat boyunca sauna buharı ile oksijen-ozon karışımı gazın aynı anda verilmesi demektir. Bu sayede kişi hem saunanın terletici, zayıflatıcı ve rahatlatıcı etkisinden, hem de ozon tedavisinin sağlayacağı olumlu etkilerden faydalanır. Üstelik sauna sırasında açılan gözenekler sayesinde gazın vücut tarafından emilimi de çok daha kolay ve etkili olmaktadır. Uzmanlara göre bu yarım saatlik uygulama kişiye yaklaşık 500 kalori yaktırmaktadır. Ancak ozon saunanın etkisi yakılan kalori miktarıyla sınırlı değildir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ozon terapisi vücut üzerinde gençleştirici ve canlandırıcı etkiye sahiptir. Bu terapinin sauna yöntemiyle uygulanması da vücutta bulunan yağ hücrelerini uyararak yağ yakımını arttırmaktadır. Ayrıca bu yöntem metabolizmayı da hızlandırarak yenilen besinlerin daha hızlı yakılmasına ve kişinin gün içinde daha fazla enerji harcamasına yardımcı olur.

Ozon saunanın zayıflama etkisinin yanında harika bir detoks yöntemi olduğunu da söyleyebiliriz. Uygulamada zararlı bileşikler vücuttan terleme yoluyla atılırken vücut damarları temizleyen, bakteri ve virüslerle savaşan ozon gazının yardımıyla tam bir temizliğe tabi tutulmaktadır. Terapiden çıkan kişi daha ilk andan vücudunun hafifleyip canlandığını hissedebilmektedir. Elbette ozon sauna ile vücuda verilen gaz aynı zamanda ileride oluşabilecek bağışıklık sistemi kaynaklı sorunların önüne geçmekte de etkilidir. Özellikle kış başlangıcında ozon saunanın hem vücudun yağlanmasını önlemek, hem de bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklardan korunmak amacıyla uygulanması önerilir.